ПП ГЕРБ Община Банско
Да докажем, че България може!

МЕМОРАНДУМ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕХА УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА ПЛАНИНСКИТЕ ОБЩИНИ

pamp

 

МЕМОРАНДУМ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕХА УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА ПЛАНИНСКИТЕ ОБЩИНИ

Национален форум на планинските общини се проведе на 03 септември 2013 г в курорта Пампорово. Събитието бе организирано от Асоциацията за развитие на планинските общини в Република България. Тема на форума бе: „За единна и отговорна национална политика за развитие на планинското земеделие”.

На срещата присъстваха зам. министърът на земеделието и храните Явор Гечев, председателят на парламентарната комисия по регионално развитие Димчо Михалевски, кметове на общини, експерти от МЗХ, от висши учебни заведения и БАН.

Форумът беше открит от председателя на Управителния съвет на Асоциацията Георги Икономов, който е и кмет на Община Банско. Пред присъстващите Икономов каза: „Дълбоко е моето убеждение, че АРПОРБ не е поредното сдружение, създадено от конюнктурни съображения. Аз възприемам Асоциацията ни като действен и ефективен инструмент за решаване на натрупаните проблеми в планинските общини, които, за жалост, са твърде много. Днешният национален форум е акт именно в тази посока. Едва ли е нужно да се убеждаваме, че развитието на планинското земеделие е решаващ фактор за много български общини, а за някои от тях и единствен.

Не само като председател на Управителния съвет на Асоциацията, но и като кмет на планинска община, си позволявам да напомня на всички участници, че ние сме тук най-вече заради хората, заради онези стотици хиляди жители на планинските общини, които очакват от нас отговорно и действено поведение. За да изпълним със съдържание и темата на форума – „За единна и отговорна национална политика за развитие на планинското земеделие”.

Евродепутът Мария Габриел, която е и член в Комисията по земеделие към Европарламента, чрез видеоизлъчване поздрави участниците в конференцията.

Основната тема на форума бе развита в отделни доклади. Освен дебатите по тях, кметовете на планинските райони остро поставиха пред зам. министър Гечев редица въпроси, които касаят устойчивото развитие на техните райони.

Форумът приключи с приемането на Заключителен меморандум, който ще бъде представен пред Народното събрание, Европейския парламент, Комитета на ЕС и Европейската асоциация на изборните представители от планинските райони.